largeVi vill påminna om att det enligt lag är 30 km/h som är maximal hastighet på våra vägar. Nu har vi återigen råkat ut för påkört husdjur, och dessutom smitning från olycksplatsen. Olyckan skedde på Tranarövägen i söndags (3/4-2016).

Många kör idag kring 50 km/h eller mer på våra vägar. Kör du i denna hastighet skulle du vid en poliskontroll bli ålagd med både böter och indraget körkort.

För förstå att detta är allvar kan vi publicera lite tråkig information och statistik; 

• En gångtrafikant som blir påkörd av en bilist som kör i 30 km/h överlever 9 gånger av 10. En gångtrafikant som blir påkörd av en bilist som kör i 50 km/h DÖR 8 gånger av 10.

• En normal snittsträcka på våra vägar fram tills nästa förändring av hastighetsbegränsning är cirka 2 km. Om du istället för 30 km/h kör 50 km/h, så sparar du totalt 96 sekunder. Är en människas eller ett djurs liv värt dessa 96 sekunder? (Detta gäller om du kör 50km/h hela sträckan vilket egentligen är omöjligt. Enligt statistik från NTF och Transportstyrelsen kan man på en sådan sträcka kanske lyckas öka medelhastigheten med 10km/h. Detta skulle göra att man i tid sparar 8 sekunder per kilometer)

• Smitning från olycka av vilt- eller tamdjur är brottsligt enligt 5 § trafikbrottslagen. Påföljden ligger på mellan böter och 6 månaders fängelse.

• Påföljd för fortkörning enligt tabell:

1–10 km/h – 2.000 kr
11–15 km/h – 2.400 kr
16–20 km/h – 2.800 kr
21–25 km/h – 3.200 kr (+ indraget körkort)
26–30 km/h – 3.600 kr (+ indraget körkort)
31–> km/h – 4.000 kr (+ indraget körkort)
…dessa påföljder gäller om du INTE skadat någon annan eller någon annans egendom

Det är alla bilförares ansvar att föllja hastighetsbegränsningen. Om problemet fortsätter med en stor andel fortkörningar varje dag kommer föreningen bli tvingad att vidta åtgärder med dyra lösningar som skulle kosta alla medlemmar pengar genom ytterligare farthinder i hela området.

Sänk farten! Det räddar liv!

Prenumerera på vårat nyhetsbrev

Prenumerera på vårat nyhetsbrev

Få nyheterna från styrelsen och föreningen direkt i din e-post!

Du har nu anmält dig till vårt nyhetsbrev!

Share This